Moet je perfect Nederlands spreken om te kunnen starten met een bedrijf? Volgens mij is dat een enorme valkuil.

Vooral ambitieuze nieuwkomers stappen in deze valkuil.

Veel ambitieuze nieuwkomers beginnen enthousiast met Nederlands leren. ‘O, komt zei ook bij jou’; vroeg een docente verbaasd. Ze gaf vier dagen in de week les en op donderdagavond kwam een dame ook nog bij mij in de les. Een belrondje leerde dat zei bij alle beschikbare lessen in de buurt aanwezig was. Hieruit sprak haar enorme drive om Nederlands te leren. Maar ze viel languit in de valkuil.

Tip 1: Vraag gericht naar het doel, de droom van de cursist.

Het is goed om elke maand stil te staan bij de stappen die ze richting dit doel heeft gezet.

Beginnen voordat het perfect is.

Ze wilde heel graag een webwinkel beginnen. Als ze sprak over de materialen, die ze wilde verkopen, dan zag ik haar ogen glimmen. Maar eerst wilde ze haar Nederlands perfectioneren. Ze sprak vloeiend Engels en prima Nederlands, maar niets wat ik zei kon haar overhalen. Toen begreep ik het niet.

Nu snap ik dat dit een valkuil is, die groter wordt als je van land moet ruilen. Als je veel nare dingen hebt meegemaakt en je begint opnieuw in een ander land, dan ben je voorzichtiger geworden om je nek uit te steken.

Tip 2: Wees je ervan bewust dat de valkuil een onbewuste strategie kan zijn na een traumatische ervaring.

Wijs op mogelijkheden om nare dingen te verwerken. Dit past misschien niet in de les, maar op de sociale kaart zijn wel psychologen en lotgenotengroepen of welzijnsorganisaties te vinden en ook wijkteams om door te verwijzen.

Woorden die je niet leert in de les.

En dan zijn er nog al die woorden, die je niet leert in de les. De les gaat uit van dagelijks leven, van vrijwilligerswerk of werk in loondienst. Wil je een onderneming beginnen, dan kom je een heleboel nieuwe woorden tegen. Wat denk je van voorzieningenniveau of lozingsvergunning. Privaatrecht, belastingaangifte, kredietaanvraag.

Ik kan hier eindeloos mee door gaan en dat doe ik ook in deze groep: Een bedrijf starten in Nederland.

Tip 3: Stuur ambitieuze nieuwkomers door naar de groep en vertel ze, dat ze daar alle woorden mogen vragen en dat ik er elke dag eentje uitleg.

Ehmm, niet in het weekend en tijdens mijn vakantie, maar verder elke dag! Er zijn gidsen en werkbladen om mee te oefenen en  ook leuke netwerkcontacten.

Fijne dag! Nanzz

 

Pin It on Pinterest

Share This