Nederlands leren is belangrijk. Leer deze 100 woorden, als je een bedrijf wilt starten.

Een bedrijf starten.

Voor mij was het heel fijn om voor mezelf te beginnen. Ik kon eindelijk mijn tijd zelf indelen en creatief bezig. Het leverde ook nog geld op en ik ben er enorm van gegroeid als mens. Dat gun ik iedereen.

Hulp om te starten

Mijn hulpbronnen waren mijn netwerk, andere ondernemers dus en de sites van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Elke keer als ik dacht, hoe moet dit, ik begrijp dit niet, dan stond daar wel ergens verscholen een antwoord. Lukte het niet, dan kon ik altijd nog bellen. Na een tijdje kwam ik erachter, dat ik meer coach was dan creatief therapeut. Ik nam zelf een coach en nog een en nog een en ik wist, lesgeven vind ik ook leuk.

Hulpbronnen: netwerk, KvK en Belastingdienst, coaches.

 

Hulp voor nieuwkomers, die een bedrijf willen starten

Stel je voor: je komt nu uit Afghanistan en je bent tolk geweest. Je bent dus een talig persoon. Je komt in Nederland. Eerst  bijkomen en rouwen, de taal leren. Dan wil je weer aan de slag. Je hebt twee keuzes: een baan of een bedrijf.

Stel je voor: je komt nu uit Eritrea, je had een groentestalletje op de markt. Je bent een hands-on persoon maar je kunt geen Engels of Nederlands spreken. Je wilt aan de slag. Je hebt twee keuzes: een baan of een bedrijf.

 

Na een tijdje merk je:  niemand neemt mij aan. Dus je begint een bedrijf.

 

Kun je dan mijn hulpbronnen goed gebruiken?

Sites van de Belastingdienst, de KvK, de Rijksoverheid, ze gebruiken best moeilijke woorden. Sommige begrippen moet ik zelf ook eerst opzoeken. De toelichting geeft vaak aanleiding tot nog meer vragen…

Andere ondernemers: ze spreken waarschijnlijk Engels. Ze willen  best helpen. Maar door Corona gaan netwerkevents niet door. De telefoon pakken, mensen leren kennen, een gezamenlijke cursus, het is nu moeilijk. Iemand verstaat je misschien niet zo goed, omdat je een andere uitspraak hebt. Heb je een computer? Weet je dat een zoom-sessie bestaat?

Volgens mij is het moeilijk om in een nieuw land een bedrijf te beginnen. En de lessen zijn er ook niet op gericht. Ze zijn meer gericht op het vinden van een baan of vrijwilligerswerk. Begrippen als bewaartermijn, winkelschap, winst- en verlies rekening komen niet aan bod.

Toch jammer als een geboren ondernemer thuis komt te zitten.

De training:

100 woorden, die je nodig hebt om jouw bedrijf succesvol te starten.

  • De training is online in de Facebook groep: Een bedrijf starten in Nederland.
  • Datum: maandag 6 september tot vrijdag 10 september.
  • 11.00 uur: FB live in de groep en een oefenblad.

 

  • De woorden en de voorbeeldzinnen lees ik allemaal duidelijk voor. Zo kun je meteen de uitspraak oefenen.
  • Op het oefenblad vind je de betekenis van de woorden, voorbeeldzinnen en waar je de klemtoon op legt.

 

  • 16.00 uur: Q&A live (vraag en antwoord) in de Facebook groep en de antwoorden op het antwoordblad.

 

  • De training is gratis.

 

  • Na de training kan iedere deelnemer een gratis gesprek aanvragen in de week van 13 september tot 17 september. In het gesprek geef ik in ieder geval drie waardevolle tips voor het starten van de onderneming. Als ik denk, dat ik een deelnemer verder kan helpen, doe ik ook een aanbod. Zo kunnen nieuwkomers een betere start maken met hun bedrijf.

Ik ben Nanzz van Vliet en mijn bedrijf heet Nanzz Creatief.

Ik geef les aan nieuwkomers.

Les om voor te lezen aan moeders met schoolgaande kinderen.

Oefenlessen en spelletjes om aan de uitspraak te wennen.

Bijles aan kinderen op de basisschool en het voortgezet onderwijs.

Maatwerk aan nieuwkomers, die een bedrijf willen beginnen.

Ik hielp nieuwkomers met hun ondernemingsplan. Deze 100 woorden waren niet duidelijk.

Ik heb veel ervaring met lesgeven en samen met de bibliotheek en andere taalorganisaties verschillende taalprojecten ontwikkeld. Mijn ervaring zet ik in, om van deze training een feestje te maken.

Leren is leuk en ondernemen helemaal.

 

Werkloos zijn en niet uitgenodigd worden voor een baan, ik weet heel goed hoe vervelend dat voelt, want ik was zelf enkele keren werkloos. Ik kan me niet voorstellen hoe het is, als de reden de kleur van je huid of de klank van je naam is.

Daarom heb ik deze training geschreven. Doe mee. Delen is fijn.  

 

Waarom dit project Nanzz Creatief

Waarom wil ik dat nieuwkomers deze 100 woorden trainen en een bedrijf starten.

Pin It on Pinterest

Share This