Hoe gaat het met contact op dit moment? Merk je verschil, nu je niet meer in één ruimte bent met mensen? Mis je iets?

Bellen, mailen, skypen, handig toch?

Telefonisch contact met andere ondernemers en klanten vind ik heel handig. Je hoeft elkaar niet persoonlijk te ontmoeten om uit te wisselen wat je doet en of je elkaar kunt helpen.

  • Beeldbellen met een ondernemer uit Noord Holland, die een paar vragen heeft over de Over mij pagina kan prima.
  • Zorg regelen voor mijn ouders met mensen, die ik alleen hoor en niet zie is geen probleem.

 

Hulde aan de virtuele oplossingen. Voor mij hoeven we echt niet terug naar het pre computertijdperk. Maar ik mis wel iets.

Thuisisolatie

We zijn nu een paar weken onderweg, thuisisolatie maakt virtueel contact met anderen normaler. Is het voor jou genoeg? Of mis jij ook echt contact?

Je kunt het niet zien of horen, maar er is iets in de kwaliteit van contact als je bij elkaar bent. En dat mis ik. Ik mis, dat ik –  zonder de telefoon ertussen – nuances in de stem van mijn vader kan horen. Dan weet ik precies hoe hij zich voelt. Ik mis, dat ik mijn familie even kan vastpakken, even recht in de ogen kan kijken, even kan knuffelen. Dat geeft dit gevoel: alles is goed. Dat gevoel heb ik nu al een maand niet gehad.

 

Verbondenheid

Ik merk, dat ik me niet verbonden voel met de klanten, die ik wil helpen. Ik raak onthecht. Herken je dat? Of lukt het jou wel om door te werken en contacten met ondernemers te onderhouden? Het lijkt wel alsof mijn onderneming onwerkelijk is geworden, nu ik geen trainingen kan geven. Ik volg wel training via zoom, maar ik zie mezelf dat niet doen. Het lijkt niet bij me te passen. Geef jij al trainingen via Zoom of op een andere manier?

 

Voor mij blijkt dit van essentieel belang te zijn. Ik kan niet zonder dit contact. Ik raak in een continue staat van lichte stress.

 

Ken je het verhaal van de aapjes?

 

In de jaren vijftig deed een psycholoog onderzoek met aapjes. De aapjes hadden alleen een ijzeren kooi en een doek. Ze klampten zich vast aan de doek. Later bleek zelfs dat de aapjes liever een nepmoeder van zachte stof hadden zonder melk, dan een ijzerdraadmoeder met melk. (Meer weten: zoek op Harry Harlow, John Bowlby)

 

Aanraken, elkaars geur ruiken, in elkaars ogen kijken, samen bewegen, volgens mij wordt hier nu weer veel te licht over gedacht. In naam van de gezondheid wordt besloten om hier tijdelijk vanaf te zien. Hooguit kun je elkaar ontmoeten via het raam. Maar ik denk, dat het niet leidt tot betere gezondheid voor ouderen. Het leidt tot eenzame ouderen, die als zij ziek worden niet naar de IC kunnen.

 

Nee, ik heb geen oplossing. Ik heb alleen vragen op dit moment. En lichte stress. Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt. Ik hoor of lees het graag. Ook als je wel oplossingen hebt. Schrijf me gerust: info@nanzzcreatief.nl

 

Vriendelijke groet, Nanzz

Pin It on Pinterest

Share This