Wat betekent schrijven voor jou? Schrijf je in een boekje, elke dag of elke week? Schrijf je alleen lijstjes voor de boodschappen? Of houd je een logboek bij om bijvoorbeeld veranderingen op te merken?

 

Energieslurper

Als ik een tijdje niet schrijf, merk ik dat ik uit de pas ga lopen. Dan ga ik mee met ideeën en gewoontes van anderen. Voor mij is dat een grote energie slurper. Wat gebeurt er als jij een tijdje niet schrijft? Merk je dat? Of is schrijven niet zo belangrijk voor je?

Mijn grootste indicator is rugpijn. Mijn rug vertelt me, dat ik mijn grenzen vergeet en niet doe, wat ik wil doen. Vandaag heb ik ook rugpijn en ik schrijf daarover. Eerst lijkt het wel een zeurderig klaaglijstje. Dan vindt mijn pen een woord wat me aan het denken zet. Het lijkt wel alsof het uit mijn onderbewuste wordt opgediept. Opeens schrijf ik op: ‘Ik zou wel even in de zon willen liggen.’ En dat is precies wat ik na het posten van deze blog ga doen ;-)!

En maar doorgaan

Het is verleidelijk om door te gaan en taken af te ronden. Daar krijg je dopamine van!

Door te schrijven kom ik erachter, dat ik:

 • Ja zeg om aardig te zijn
 • Taken op me neem, die ik helemaal niet leuk vind, maar waarvan ik vind, dat ze gedaan moeten worden
 • Te streng voor mezelf ben
 • Te lang door ga

Voor mij is schrijven van levensbelang. Om zo te leven als goed voor mij is heb ik schrijven elke dag nodig.

 

Wat schrijf ik dan zoal?

 • lijstjes

Om gedachten te ordenen schrijf ik lijstjes. Soms worden lijstjes plannen. Soms wordt het een blog of een gedicht.

Mijn hoofd is heel goed in het maken van lijstjes, van opsommingen. Blurp heet dat ook wel. Heb je dat ook? Dat je moeiteloos 15 taken kunt opsommen? Nou, ik kan makkelijk  110 taken opsommen ;-).

Wat op die lijstjes staat is niet altijd even belangrijk. Het kan een oud idee zijn, zoals: ‘Ik zou eigenlijk de bovenkant van de kastjes weer eens moeten doen’. Ik schrijf het idee op en daardoor komt het te staan tussen allerlei andere ideeën. Meestal zie ik dan wel in, dat het helemaal niet hoeft te worden gedaan en ook niet vandaag en waarschijnlijk niet door mij. Het geeft rust, omdat je al die ideeën ergens hebt opgeschreven. Ze zijn uit je hoofd. In de leegte in je hoofd komen dan nieuwe ideeën.

 • spelen met taal

Houd je van taal? Dan herken je dit misschien ook wel. Vaak heb ik zin om te spelen met taal. Dan schrijf ik over een verzonnen gekke gebeurtenis. Of ik maak een foto met mijn telefoon en verzin er spontaan een klein gedichtje bij. Instagram is daar geschikt voor. Ik krijg er energie van.

Om mooie momenten te verdiepen schrijf ik er een gedicht over. Dit deel ik bijvoorbeeld met mijn ouders of mijn partner, precies met wie ik dat moment heb beleefd. Dit helpt me goed om de focus te houden op waardevolle en liefdevolle momenten in mijn leven. Dat geeft energie!

 • van me af schrijven

Als ik boos ben of als ik een situatie niet begrijp schrijf ik van me af. Het geeft me uiteindelijk altijd meer inzicht, niet in wat iemand anders deed, maar wel waarom ik boos werd.

Hoe schrijf je?

Ik schrijf met de hand. Kladversies schrijf ik het liefst met pen in een boekje. De tekst verandert meestal als ik het over typ. En nog een keer als ik het bijvoorbeeld op een website zet. Dan zijn er technische dingetjes waar ik even een beetje mee moet puzzelen. Ik kan niet goed door een winkel lopen waar schrijfboekjes te koop zijn. Dat is een dingetje. Ik heb genoeg schrijfboekjes en schriften tot 2050, maar zo’n nieuw glimmend boekje kan ik moeilijk weerstaan.

Als ik iets wil publiceren laat ik het door verschillende mensen lezen en daarna herschrijf ik het nog een keer. Gedichten schrijf ik soms wel 15 keer opnieuw met de hand. Maar instagram-gedichten typ ik rechtstreeks bij het plaatje. Dat is meer spelen. Het plaatje bij deze blog inspireerde me ook tot zo’n snel gedichtje.

Als ik wil schrijven, maar ik voel geen inspiratie, dan kom ik in beweging. Ik ga een stuk wandelen of ik pak de bus naar het centrum en ik schrijf op een terras. Dan komt het wel op gang.

 

Wat kan je nou met schrijven?

 

In een tijd van vloggen, FacebookLive en youtubefilmpjes vraag je je misschien af: ‘Wat kan ik er nou mee, met schrijven?

 

Hier is mijn top 5 ter inspiratie:

 • Dicht bij de beweegredenen van mijn hart komen.
 • Gedachten ordenen en plannen maken, die precies bij mij passen.
 • Me goed voelen, trots op een gedicht en enthousiast door de reactie van anderen als ik mijn gedichten en blogs deel.
 • Compassie en mildheid vinden.
 • Spelen met taal.

Wil je graag meedoen met een workshop? Klik op de link voor meer informatie over de workshop Mooie momenten in woorden vatten en alle schrijfactiviteiten.

Wil je meer informatie? Stuur me een mailtje. Klik op de link: info@moeiteloosmantelzorgen.nl

Pin It on Pinterest

Share This