Reageert er niemand op je blog? Wil je een boek schrijven, maar kom je niet verder dan een stapel kladjes? Maak schrijven makkelijk in 3 stappen. Ik help je graag om meer van jezelf in je tekst te schrijven.

 

Vaak zeggen mensen tegen mij: ‘Ik wil een boek schrijven, maar ik kom niet verder dan een stapel kladjes. Ik heb eigenlijk geen tijd. Ik krijg er geen structuur in, het lukt me niet om er een boek van te maken. Ik vind dat jammer. Mooie verhalen en interessante ervaringen blijven verstopt voor lezers, die daarop juist zitten te wachten! Daarom maak ik schrijven makkelijk voor je in 3 stappen.

 

Een goed begin

Het lijkt moeilijk, maar als je een stapel kladjes hebt, ben je al begonnen. En zoals mijn oma altijd zei: ‘Een goed begin is het halve werk.’

De eerste stap is dus: Geef jezelf een compliment. Je bent begonnen!

Makkelijk toch?

Tijd voor schrijven

Tijd, geen tijd, het is een kwestie van kiezen. Wil je een boek schrijven, dan zul je daar natuurlijk tijd voor moeten maken. Je kunt blijven dromen van maandenlang alleen schrijven in een hutje op de hei, dan blijft je eigen boek een mooie droom. Je kunt ook vandaag beginnen. Desnoods met 5 minuten. Heb je vandaag 5 minuten om te schrijven?

 

Kleine stappen

Het boek ‘De kunst van Kaizen’ van Robert Maurer heeft mij geholpen om mijn dichtbundel af te maken. Het is een hele makkelijke techniek. Neem elke dag een stap, het maakt niet uit hoe klein, en begin.

  • Elke dag plande ik 5 minuten in om bezig te zijn met het uitgeven van de dichtbundel.
  • Ik begon met 5 minuten visualiseren hoe het zou voelen als ik hem in mijn handen had en tegen mijn hart drukte.
  • Daarna deed ik praktische dingetjes. Ik verwerkte 1 opmerking van een proeflezer of ik paste het lettertype van de titels aan. Zo vond ik schrijven makkelijk, het lukte me al snel om een bladzijde per dag te schrijven.

Grappig detail: als ik eenmaal was begonnen met mijn kleine taak, bleek ik ineens een uur de tijd te hebben. De dichtbundel is op dit moment bij de uitgever en ik voel mij trots!

 

Schrijftraining

Hoe komt het, dat je meer bereikt met 5 minuten per dag? Schrijven is eigenlijk een soort spier. Je kunt je schrijfspier trainen. Het is iets waar je hersenen beter in kunnen worden. En ja, je kunt ernaar gaan verlangen, omdat je gewend bent geraakt aan schrijven.

Ik sta op en dan schrijf ik eerst 3 bladzijden. Gewoon voor mezelf. Het boek ‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron heeft me op dit spoor gezet. Ik schrijf al in dagboeken sinds ik kan schrijven. Maar Julia Cameron schrijft over ‘de bron vullen’ met schrijven. Jezelf opladen, jezelf schrijftijd gunnen. Die 5 minuten waarmee je begint zijn dus niet voor je boek, die zijn voor jezelf.

 

Stap 2: Gun jezelf 5 minuten schrijftijd om je bron te vullen.

 

Voorlezen aan anderen

Voorlezen wat je hebt geschreven geeft een andere dimensie aan schrijven. Zelfs als je in een Schrijfcafé alleen de reactie ‘Mooi’ krijgt, of ‘Bedankt voor het delen,’ dan nog ervaar je je tekst anders als je hem voorleest aan medeschrijvers . Wil je dit een keer ervaren? Kom dan naar het Schrijfcafé. Woon je in de buurt van Amersfoort? Stuur een mailtje, ik nodig je uit. Anders kun je via Google een schrijfcafé bij jou in de buurt vinden of vraag ernaar bij de Bibliotheek.

 

Stap 3: Lees jouw tekst voor aan anderen.

 

Wil je regelmatig tips over schrijven? Schrijf je hier in. Ik help je graag om meer van jezelf in je tekst te schrijven.

Ik houd je op de hoogte van workshops en blogs over schrijven.

Wat zijn jou stappen als je verder wilt schrijven? Vind je schrijven makkelijk? Schrijf het in het commentaar vak hieronder.

Pin It on Pinterest

Share This