Als je gepest werd op je middelbare school en je gaat aan het werk, dan kun je dus weer gepest worden.

Ben je ondernemer en maak je vaak veilige keuzes, ben je liever niet zichtbaar, dan kan het zijn, dat je dat doet omdat je nog steeds gevolgen hebt van die nare ervaring toen je gepest werd.

Gebeurde dat bij de Aldi? Een werkneemster kreeg 200.000 euro mee omdat ze was weggepest. Het gebeurde mij bij Johnson & Johnson (gelukkig een bijbaantje). Ik mocht in de pauze niet op de bank bij de anderen zitten. Zo flauw. Maar als je in die situatie zit, dan is het heel moeilijk om je niet weer hetzelfde te voelen als toen je op school gepest werd.

Gepest? Een kras op je ziel

De dame bij de Aldi krijgt schadevergoeding. Maar dan begint het pas. Hoe krijg je je zelfwaardering, je zelfvertrouwen weer terug. Er staat een kras op je ziel en je bent gericht op alles waardoor die kras groter wordt. Daar kom je alleen niet makkelijk uit. Je denkt niet alleen dat je niet geschikt bent als werknemer, je gedraagt je er ook naar. Je blijft diep in je hart overtuigt dat je er niet bij hoort.

Achter de faalstapel

Pas als het je lukt om achter de faalstapel al die leuke lieve en goede ervaringen terug te vinden dan kun je weer verder met je leven. Hoe ik dat weet? Dat was mijn weg en nu en dan staat die faalstapel weer voor mijn neus. Dan kijk ik eromheen naar al die andere fijne ervaringen. Vaak helpt een gesprek met een ander, die me wijst op alle leuke ervaringen, succesvolle stappen. Het is een groot verschil, hoe zij mij ziet en hoe ik mijzelf zie als ik bijna bezwijk onder die faalstapel. Dat is dan mijn blinde vlek.

Faalstapel en veilige keuzes

Loop jij soms tegen een faalstapel aan of maak je keuzes aan de veilige kant omdat je jezelf vanbinnen beschermt tegen een negatieve ervaring? Neem contact met me op. In een gesprek merk je veel sneller dat je een keuze uit angst maakt in plaats van uit enthousiasme. Dat maakt het niet erg makkelijk om een succes te hebben als ondernemer. Vechten en doorzetten is maar de helft van het verhaal. De andere helft: Jezelf vertrouwen en enthousiasme uitstralen, dingen doen omdat je ze van binnen echt wilt, niet omdat je een verwachting van een ander volgt of omdat je bang bent om echt jezelf te zijn. Succesvol zijn in wat jij wilt op de manier die bij je past. Van jezelf houden en je tevreden voelen.

Iets eng vinden en het doen in het volste vertrouwen, dat het wel goed komt, wat er ook gebeurt.

Ik wil graag een gesprek

 

Pin It on Pinterest

Share This