Vraagje, hoe lang ben jij bezig met je goede voornemens? Zijn ze vandaag 6 januari al naar de achtergrond verdwenen? Dat kan anders in drie makkelijke stappen.
Ik maak graag goede voornemens. Niet perse alleen op 1 januari. Elke maand met een nieuwe planning maak ik nieuwe voornemens.
Goede voornemens maken en vervolgens vergeten geeft een knauw aan je zelfvertrouwen.
Als je een goed voornemen hebt op 1 januari en je bent het na een week al weer vergeten, dan geef je jezelf de boodschap dat het niet zoveel uitmaakt, wat je met jezelf afspreekt. Dan ben je niet betrouwbaar naar jezelf. Jammer genoeg straal je dat dan ook uit. Daarom drie makkelijke stappen om wel trouw te zijn aan je goede voornemens.
Wazige voornemens
Nou is het wel zo, dat het uitmaakt wat voor goede voornemens het zijn.
Soms zijn het van die wazige voornemens als:
- Ik wil wat afvallen (check)
- Ik wil consistenter een nieuwsbrief versturen (check)
- Ik wil vaker gratis gesprekken weggeven (check, check!)
Het is niet duidelijk meetbaar wanneer ik me aan deze voornemens heb gehouden. Want wat is wat afvallen? Een gram, een kilo, tien kilo? Dat laatste ;-). Wanneer wil ik die tien kilo eraf hebben? In maart. Om precies te zijn 21 maart.
En wat is consistenter? 1 keer per 2 weken? Elke dag? Logaritmisch?
Hoeveel gratis gesprekken? Met wie eigenlijk, de meeste gesprekken die ik voer zijn gratis. Wat is het doel van die gesprekken? Wanneer is dat doel behaald?
Makkelijke stap 1: SMART goede voornemens
Tussen kerst en oud en nieuw heb ik dus wat voorwerk gedaan, omdat het anders niet zo veel zin heeft om goede voornemens uit te spreken. En ze staan nu ook nog in een blog, dus ik moet ze wel behalen!
Drie duidelijke voorbeelden
Voorbeeld 1: Ik wil voor 21 maart 10 kilo afvallen. Mijn eerste acties: elke dag een half uur buiten bewegen. Nootjes vervangen door een sinaasappel voor de thee. Weegmoment: maandagochtend na het opstaan, ik schrijf in mijn agenda hoeveel ik weeg.
Begingewicht: 80.05 kg. Einddoel: 70.05 kg.
SMART: specifiek, meetbaar, actie, resultaat, tijd. Check!
Voorbeeld 2: regelmatig een nieuwsbrief versturen.
Consistent of regelmatig betekent een terugkerende afspraak met mezelf. Ik spreek af: 1 keer per week een nieuwsbrief met de titel van mijn blog, Daarin schrijf ik over werken vanuit je hart. In deze blog / nieuwsbrief gaat het dus over zelfvertrouwen en betrouwbaarheid. Hoe betrouwbaar ben je naar jezelf en je eigen afspraken. Hoe meer betrouwbaar, hoe meer zelfvertrouwen, hoe makkelijker je werkt vanuit je hart.
Ik schrijf de blog / nieuwsbrief op woensdag. Voor 17.00 uur. Staat het in mijn agenda?(Je kunt het controleren of het me gelukt is, door de tijd en datum van mijn blogs te controleren. Op 29 januari evalueer ik hoe het bevalt.
Voorbeeld 3: 5 gratis hartsgesprekken
Het laatste doel: 5 gratis gesprekken in januari. Op maandagochtend 10 – 12, dinsdagmiddag 14 – 16 of woensdagochtend 10 – 12. Het zijn hartsgesprekken. Het doel is om goed naar je stem te luisteren, te voelen en dan door te vragen. Ik hoor of je vanuit je hart spreekt.
Na een hartsgesprek zeggen de ondernemers:
– Ik had een gesprek met Nanzz en zij gaf aan, dat het woord gunnen bij mij past. Ik gebruikte het woord gunnen in een post op Linkedin. Dat resoneerde. Ik kreeg er meteen veel positieve reacties op.
– Nanzz zei, dat mijn stem tinkelde toen ik haar vertelde over dierfotografie. Ze vroeg me waarom ik daar niets mee deed, want ik klonk zo enthousiast. Ik postte wat foto’s op Instagram en ja hoor, allemaal hartjes. Ondertussen al wat opdrachten met baasjes en honden.
SMART: Specifiek (de tijd in de week). Meetbaar (ik voer met 5 ondernemers voor 29 januari een hartsgesprek). Actie: ik doe het aanbod volgens een planning, dus ik kan op die planning in mijn agenda afvinken of ik het gedaan heb. Resultaat (hoeveel gesprekken heb ik op 29 januari gevoerd? Hebben de ondernemers na afloop een evaluatieformulier ingevuld?) Tijd: 29 januari.
Makkelijke stap 2: Duidelijke goede voornemens zijn SMART geformuleerd
Tussen neus en lippen schrijf ik ook nog het woord agenda op. Voor mij werkt het het beste als ik een afspraak met mezelf maak, om er meteen de benodigde tijd in mijn agenda bij te reserveren. Anders heb ik er niet zicht op of ik het wel of niet heb gedaan.
Makkelijke stap 3: Reserveer tijd in je agenda
Evalueren kun je leren. Na afloop heb je natuurlijk niets aan SMART doelen als je ze niet evalueert. Hier vind je een blog over evalueren.