Evalueer jij dit jaar ook rond kerst en oud en nieuw? En voelt het jaar 2020 zwaar? Zou je wel een lekker stukkie willen klagen?

 

Nou ik wel.

Normaal evalueer ik met mijn agenda in de hand. Wie heb ik gezien, waar heb ik een training gegeven, hoe was het, wat bracht het op? Dit jaar is het anders. Ik schrijf in elk kwartaal op wat niet doorging, wat ik niet betaald kreeg, wie ik niet ontmoet heb, wat ik graag wilde maar niet doorging…. ga maar door.

 

Klaagvrij en oprecht

Vandaag deel ik een goede vraag van Sandra Brandt. Zij is Klaagvrij expert. Zij vraagt zich bij elke klacht af: ‘Wat komt er voor klagen in de plaats, ook in gedachten, als ik wel oprecht wil blijven?’ Dat laatste vind ik ook belangrijk. Het is niet de bedoeling om de klacht weg te poetsen maar wel om daarna goed te voelen en waar te nemen of er ook een mogelijkheid is ontstaan, iets anders.

Als ik merk, dat ik een negatief gevoel krijg, bijvoorbeeld over wat er allemaal niet doorging, dan neem ik dat wel serieus. Met een gevoel kun je in gesprek gaan. En dat doe ik dus ook. Anders gedraagt het zich als een strandbal die je onder water probeert te duwen. Of als een driejarige, die je aandacht probeert te trekken omdat zij een ijsje wil….. Dat bedoel ik met oprecht. Goed onderzoeken, wat het voor gevoel is. Is het spijt, is het vermoeidheid? Wat geeft het aan? Wil ik iets veranderen? Of is het mijn frustratie, die even gehoord wil worden en weer door?

Voor mij was het zwaar om over te stappen op telefonisch contact in plaats van live netwerken, maar het werkt wel en ik heb er ondertussen best lol in gekregen. Ik ben benieuwd, welke klacht kun jij omdenken met deze vraag?

P.S.

Is een hartsgesprek over veranderingen in 2021 jouw goede voornemen? Stuur me dan een mailtje!

Heb je moeite om te beginnen met je evaluatie? Lees deze post met tips om je aan je afspraken met jezelf te houden ;-).

Pin It on Pinterest

Share This