Probeer jij je gedrag met ferm besluiten te veranderen? En lukt het maar niet? Onderzoek dan eens wat je probeert te onderdrukken met je besluit.

  • Vanaf nu ga ik nooit meer dr. Phil kijken tussen de middag! Nooit heb ik consistenter dr. Phil gekeken dan na dit besluit. Om 11 uur werd ik al onrustig om het maar niet te missen.
  • DIT IS DE LAATSTE KEER DAT IK MIJN STEM VERHEF! Twee dagen later kom ik alweer fel uit de hoek!

Hoe fermer mijn besluit, hoe vaker doe ik het tegenovergestelde.

Werkt niet zo goed, die doordouwbesluiten.

Is het dan geen goed idee om besluiten te nemen? Nou dat ook weer niet.

Dat besluit geeft een wens aan, een verlangen diep van binnen om lekker productief te zijn, hopen energie te hebben in de winter en Moeder Theresa in het klein te zijn voor alle lieve mensen in mijn omgeving.

En achter die wens zit weer een wens, bijvoorbeeld dat iedereen mij leuk en succesvol vindt en dat ik erbij hoor! Belangrijk ben! En gehoord wordt, want ik heb iets te vertellen dat belangrijk voor mij is.

Wegwijzers

Besluit en gedrag werken samen. Ze geven een stem aan mijn behoeftes. Het zijn wegwijzers.

Ik wil tussen de middag graag een lange pauze om bij te komen van de creatieve productiviteit in de ochtend. Tegen 16.00 uur kom ik weer op gang voor de eindspurt. Nou ja, dan kan ik dus besluiten wat ik wil, maar ik kan ook meebewegen en accepteren dat dit mijn ritme nu is. Dat scheelt een hoop energie.

En ja, ik kom wel eens fel uit de hoek. Dat gebeurt als ik gehoord wil worden. Ik zeg iets, wat voor mij belangrijk is en er wordt niet op ingegaan. #dankjewel felheid, ik hoor je. Dit is belangrijk voor mij. En dat zeg ik dan hardop. Ik heb de behoefte, dat je dit hoort, want dit is belangrijk voor mij. (Een mooi boek hierover is Houd me vast van Dr. Sue Johnson).

Als ik hardop mijn behoefte heb verwoord is mijn innerlijke felle tante ook weer gerustgesteld. Ze probeert op haar manier goed voor mij te zorgen. Maar goed, probeer je jouw eigen gewoontes te veranderen met een fel besluit? En lukt dat telkens niet zo best? Onderzoek dan eens of er een behoefte achter zit, die je probeert te veranderen.

Samen onderzoeken? Zakelijke besluiten zijn soms nog moeilijker in lijn te krijgen met wat je wilt. Daar kan ik je helpen met creatieve therapie voor ondernemers. Zo neem je een besluit met je hoofd, je hart en je handen. Dan weet je precies wat de behoefte is, die maakt, dat je dit besluit wilt nemen. Want soms neem je een besluit om iets niet te doen, terwijl dat juist is wat je wilt. Die blinde vlek, die ziet een ander wel. Daarom is het fijn om zo’n besluit te bespreken met een coach. Wil je een gesprek? Ja, dat lijkt me fijn.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This