Voorpret

Ik maakte een sneeuwgezicht en zette het op Facebook. Voorpret en napret! Zoiets doe ik ook zonder er een filmpje van te maken. Maar in deze tijd had ik zin om een schaterlach te verspreiden onder mijn geliefde virtuele vrienden. En gezien de 1443 views is het gelukt.

Doe je het ook als je helemaal alleen bent, om jezelf een beetje uit te dagen of om hartelijk te lachen? Dan is het pret.

Spanning vooraf

Ik voel  spanning vooraf bij een presentatie of als ik een nieuwe groep mensen leer kennen. Het is nieuw en spannend. Vooraf ben je (onbewust) misschien bang om af te gaan of dat je de verkeerde kleding aan hebt of juist het verkeerde zegt. Of dat je helemaal alleen staat en niemand je aanspreekt. Maar goed, meestal valt het wel mee en je gaat er niet dood aan (#andididnotdie). Na een paar keer is het niet meer spannend, want de meeste mensen deugen ;-).

Angst van het kleine meisje

Kleine meisjesangst is vaak ontstaan bij een spannende ervaring toen je klein was. Het is de angst voor de monsters onder het bed. Of de angst, dat je vader ziet, dat je nog steeds met je zaklamp ligt te lezen onder je deken, terwijl je allang had moeten gaan slapen!

Spanning houdt je tegen

Het is gek, maar dit soort kleine angsten kan je best tegenhouden om dingen te doen, die voor je onderneming belangrijk zijn. Daarom is het fijn, dat je er heel makkelijk mee om kunt gaan. Dit geldt niet voor grote angsten, die hebben veel meer aandacht nodig. Maar kleine angsten, die voor je lijf net zo groot overkomen als grote angsten hebben dit van je nodig:

  1. Voel de angst, waar in je lijf zit het?
  2. Geef liefdevolle aandacht, luister en hoor wat de angst is. Kom je er niet één twee drie achter? Schrijf er dan eens over met de hand.
  3. Beetje knuffelen (stel je voor dat je jezelf als kind een beetje knuffelt) en weer door, hup! Spelen.

Een cliënt, opgenomen in de klinische geestelijke gezondheidszorg had een anagram gemaakt van mijn naam: Nanzz:

Neem Alles Niet Zo Zerieuzz!

En zo is het. Beetje aandacht, knuffelen en weer door. Dat haalt de spanning er een beetje af. Anders loop je vast en dat is niet nodig bij dit soort kleine angsten.

Behoefte aan een gesprek over de kleine of grote angsten, die je tegenhouden in je onderneming? Klik hier en ik neem contact met je op via de mail om een afspraak te maken.

Pin It on Pinterest

Share This