Je bent al vaker in conflict geweest met je manager en nu is het genoeg! Je gaat voor jezelf beginnen. Maar denk hier nog even aan voor je je baan opzegt.

Overweeg een tussenstap

Ik heb een tijdje bij een andere werkgever gedetacheerd gewerkt, voordat ik voor mijzelf begon. Toen ik daar ging stoppen wist ik 1 ding zeker, ik ging niet terug naar mijn vorige baan. Mijn schouders waren 10 centimeter gezakt (letterlijk!). Ik had me uitstekend vermaakt op de nieuwe plek en ik had mijn speelse enthousiaste zelf teruggevonden. Ik gunde mezelf een leukere werkplek, dan de werkplek waar ik een conflict had. Het paste niet meer bij me. Ik gaf mijn baan op. Ik kreeg zes maanden loon mee en ik ging voor mezelf beginnen.

Viel dat even tegen!

Ik had nog nooit anders dan in loondienst gewerkt.Ik wist niets van klanten werven Ik straalde onzekerheid uit na het proces van afscheid nemen en onderhandelen. Ik raakte ook nog eens in de overgang, dus regelmatig zag ik wit en hing mijn haar slap. En er kwam van alles op me af.

Waar had ik langer over na kunnen denken:

1 Een plan. Wat komt er bij kijken?

Ik schreef een ondernemingsplan vanuit een loondienst mindset. En ik kwam vers uit een negatieve ervaring, ik mocht niet werken, zoals ik wist dat goed was.

Alles wat ik tot nu toe niet had hoeven doen, daarvoor gokte ik hoe het moest. Of ik ging via Google aan de gang. Niet slim. Ik had er geen ervaring mee. SWOT-analyse? Ik gokte wat mijn sterktes en zwaktes waren. Concurrentie? Ik googlede wat en liet het erbij. PR? Social Media? Ik begon met wat ik durfde, niet meteen de beste keuze. Netwerken? Ik stelde het nog even uit. Mijn plan aan iemand laten lezen? Mijn plan was een goed bewaard geheim.

Denk dus na: wie ken ik met een onderneming? Wie kan ik vragen stellen? Is er een betaalbare ondernemingscoach die mij kan helpen met de dingen, die ik zelf niet kan? Weet ik genoeg om het zelf te doen of kan ik beter hulp vragen?

Een succes is fijn voor je gevoel van eigenwaarde. Als het begin van je onderneming niet zo makkelijk is, dan voelt het al snel als falen. Niet fijn. Al die mensen, die vragen hoe het gaat. Dat je dan niet zo goed weet wat je moet zeggen of het onderwerp werk maar helemaal vermijdt.

2 Klanten werven is makkelijk

Gelukkig vond ik een portal, waar ik een profiel kon aanmaken en voor een klein bedrag kreeg ik potentiële klanten doorgestuurd. Nou, dan ging ik op gesprek, net als vroeger als je in een studentenhuis wilde wonen. Dan koos die klant uit alle gegadigden mij uit en dan had ik een klant. Top.

Helaas bleek dan na korte tijd vaak, dat het toch niet klikte, of dat ik eigenlijk mijn team miste of zo. En dan begon het hele circus weer van voren af aan. Ik kwam er dus in de praktijk achter, dat het wel belangrijk is wat voor soort klant je hebt. Anders ben je zelf je slechtste manager. Ik had een klant, die de deur op slot deed, omdat ze wilde, dat ik haar hielp met haar puberdochter. Nou, toen miste ik mijn team wel, zeg! Een andere klant raakte in een soort waan en ik merkte dat zij dacht, dat ik samenwerkte met de belastingdienst om haar geld afhandig te maken. Ze wilde vervolgens de factuur niet tekenen. Niet mijn ideale klant.

Het moest anders. Ik trok de verkeerde klanten aan. Dus ik schakelde een coach in om uit te zoeken wat dan wel mijn ideale klant was. Want nu had ik klanten, die leken op de cliënten in loondienst, maar zonder team.

3 Helder aanbod

Zo fijn, ik had mijn grenzen duidelijk, ik wist wie mijn ideale klant was, had zelfs een foto op mijn bureau van haar staan. Maar hoe ging ik haar nu vinden? Ik was niet zichtbaar genoeg. Ik volgde een blogtraining en ik schreef elke week een blog, die niemand las. Ondertussen vond ik wel klanten, maar die leken helemaal niet op mijn ideale klant. Ik deed nog een paar trainingen en coachtrajecten. Het was een nogal lange saaie eenzame weg. Tot ik uit mijn kamertje kwam. Ik stapte de Seats2Meet binnen en leerde andere ondernemers in de omgeving kennen. En voor ik het wist had ik een aantal trainingen verkocht.

Wil je er ook lang over doen voordat je geld verdient als zelfstandige zorgverlener? Of ga je voor de korte weg?

Ik geef in januari nog 4 gratis gesprekken weg. Vul het contactformulier in en ik mail / bel voor een telefonische afspraak. Gratis. Gewoon om je te helpen of het een goed moment is om als zelfstandige te beginnen. Natuurlijk doe ik na afloop een aanbod, als ik voel dat ik voor jou van waarde kan zijn bij je volgende stap.

Volg je hart, doe het samen. Nanzz

 

Pin It on Pinterest

Share This