Welke taal is nou geschikt voor het aantrekken van leuke klanten? Hoe weet je, dat je de juiste taal gebruikt? 3 tips
Voor wie schrijf je?
Schrijf je teksten voor de website van de rijksoverheid? Dan gebruik je vaak formele taal. Ben je rapper in Amsterdam Zuid-Oost? Dan gebruik je misschien straattaal.
Ben je ondernemer? Gebruik dan de taal van je lievelingsklanten.
Verschil spreektaal en schrijftaal
Er is een verschil in spreektaal en schrijftaal. Maar veel ondernemers maken dat verschil wel heel groot. Jammer, want met jargon, moeilijke woorden en formele taal jaag je vaak leuke klanten weg. Hoe meer je kiest voor de taal, die je tijdens je gesprekken met klanten ook gebruikt, hoe beter het is.
Blijf dus dicht bij jezelf.
Het meest succesvol zijn ervaringsverhalen, die dicht bij jezelf liggen. Klanten lezen ze graag. Wat jou raakt, raakt hen ook makkelijk. Als jij iets grappig vindt, heb je grote kans dat zij er ook om kunnen lachen. Heel goed werkt zelfrelativering.
Heb je als ondernemer een paar mislukte pogingen gedaan, voordat je succes kreeg? Prachtig! Dat is fantastisch materiaal voor een blog.
Ik heb 5 verschillende bedrijven uitgeprobeerd, voordat ik een beetje succes kreeg. In mijn blogs en trainingen gebruik ik al die pogingen om duidelijk uit te leggen wat niet werkt. Zo was ik coach voor mantelzorgers, maar ik werd er zo moe van! Het paste niet bij mij. En de mantelzorgers hadden geen tijd om door mij gecoacht te worden.
Gelukkig heb ik toen voor ondernemers en taalplezier gekozen. Daarvoor heb ik mezelf 4 belangrijke vragen gesteld. Dat maakte me wel duidelijk, dat ik bezig was met de verkeerde onderneming. Nu sta ik ’s ochtends heel wat enthousiaster op en heb ik altijd onderwerpen om over te bloggen.
Wil je met de juiste taal je lievelingsklanten aantrekken? Ik geef je alvast 3 tips:
Tip 1: Lees je blog aan jezelf voor voordat je hem publiceert.
Als je stem hapert, dan loopt de zin niet. Pas hem nog even aan. Vaak is de zin te lang. Weet je geen goede beginzin? Zet je mobiel aan, neem op en vertel je verhaal aan je huisdier. Zo krijg je prachtige beginzinnen.
Tip 2: Schrijf in de taal van je lievelingsklant
Welk type ondernemer of consument is jouw lievelingsklant? Is het een vurig type, dat meteen aan de slag wil? Schrijf dan kort, bondig en praktisch. Is het een gevoelsmens, moet het gevoel eerst goed zijn? Gebruik dan hartsverhalen, sfeer en emotie in je blog.
In de training: Een makkelijke klantenstroom door Storytelling vertel ik je meer over klantentypes en hoe je juist die woorden kiest, die passen bij jouw lievelingsklanten. Wil je meedoen? Klik hier voor de training van 3 maart in Amersfoort.
Tip 3: Maak duidelijk wat je doet en bouw het op aan de hand van één verhaal
Als je het jezelf te moeilijk maakt, kan de klant het al helemaal niet volgen. Door voor één onderwerp en verhaal te kiezen, maak je duidelijk wie je bent en waar je voor staat. Binnenkort deel ik de 4 belangrijke vragen, die je helpen om jouw onderwerp en hartsverhaal te kiezen.
Vriendelijke groetjes en tot 3 maart!