De kaarsjes in de kerstboom zijn niet meer echt en in instellingen mag je niet eens meer een kaarsje branden. Zorg jij voor familie en wil je in december een leuke sfeer creëren met lichtjes? Let dan wel op de brandveiligheid.

Wat heb je aan je hand?’ Mijn moeder had een rode plek aan haar rechter hand.’O, dat is niks, ik was vergeten, dat het gas aan stond’. Ik schrok best wel. Ging het eigenlijk nog wel goed, het koken op gas? Mijn fantasie sloeg op hol en ik zag het huis al afbranden. Oplettend hield ik het de maanden daarna in de gaten. Gelukkig geen nieuwe brandwonden. Wel vroeg ik me ineens af of de elektriciteit nog wel veilig was. Mijn ouders wonen in een heel oud hofje. Het bleek gelukkig recent allemaal gecontroleerd. Ik ben  maar eens in de materie gedoken, mantelzorg en brandveiligheid. Lees snel verder als je wilt weten hoe je de brandveiligheid kunt checken.

Is het huis van jouw ouders  goed ingericht op brandveiligheid?

Ouderen (65-plussers) zijn

 1. kwetsbaar bij het uitbreken van brand,
 2. vaker betrokken bij brand in huis en
 3. raken daarbij vaker gewond. (bron: site van de brandweer)

Daarom is het belangrijk om samen te kijken hoe je de brandveiligheid kunt verbeteren.

Wat kan je samen doen?

Loop eens door het huis van je ouders. Samen met je ouders of als dat niet lukt bijvoorbeeld samen met een vriend of vriendin. Waar kan je op letten?

1 Controleer elektrisch apparaten

Is de elektrische bedrading of de apparatuur verouderd? Mijn ouders zijn gehecht aan hun spulletjes. Dat begrijp ik goed. Toch is het belangrijk, dat ik de  waterkoker met het losse snoer vervang. En ik ben blij, dat de elektricien de stopcontacten die uit de muur hangen en de bedrading van het huis uit de jaren dertig aanpakt. Door kortsluiting kan brand ontstaan.

Stof op opladers of een verstopt filter in een wasdroger? Als de warmte niet weg kan, kan er brand ontstaan.

2 Staan er veel spullen en staan ze in de weg als je snel het huis uit wilt?

Staan er veel spullen bij een vuurbron, zoals het gastoestel? Hang pannenlappen op veilige afstand van het gasstel. Staat er iets voor het fornuis, waar je ouders over kunnen struikelen?

Hebben je ouders snel ontvlammende kleding? Vaak is kleding van langer geleden nog niet brandveilig. Misschien tijd voor een gezellig dagje winkelen of een ondersteunend kerstcadeau..

Koken jouw ouders op gas? Vergeet jouw moeder of vader wel eens, dat het gas nog aan staat? Met een kookwekker heb je een geheugensteuntje. Inductie is veiliger. Hoe eerder je daarvoor kiest, hoe makkelijker je vader of moeder er nog graag mee leert koken.

Hierna nog even wat puntjes over een helper, de rookmelder!

3 Is er een goede rookmelder?

Test de rookmelder: horen jouw ouders hem nog?

 • Zorg dat de rookmelder goed hoorbaar is. Voor slechthorenden is er een versterker beschikbaar. Daarnaast kun je een trilplaat, die je onder het bank- of hoofdkussen kunt plaatsen, en een lichtflitser aanschaffen om te alarmeren bij rook.
 • Een rookmelder met een gesproken alarm zorgt ervoor dat ouderen beter weten wat ze moeten doen. Sommige ouderen weten soms niet meer wat ze moeten doen bij het horen van de piep. In veel gevallen worden gesproken alarmen vergoed door de zorgverzekeraar.
 • Je kunt een rookmelder aanschaffen die de buren waarschuwt. Zij kunnen dan helpen met vluchten en hulpinstanties informeren.
 • Een woningsprinkler (sprinklerinstallatie) sproeit water langs het plafond en de wanden als de temperatuur als gevolg van brand stijgt.

Tot slot nog wat tips en een linkje als je meer wilt weten over een specifieke situatie.

Tips van de brandweer:

 1. Vergoed de zorgverzekeraar van jouw ouders een rookmelder met gesproken alarm?
 2. Staat ’s nachts bij jouw ouders de televisie op stand-by? Zet hem uit.
 3. Staan er bloemen op de televisie? Haal ze eraf.
 4. Koken jouw ouders op gas? Gebruik een kookwekker.
 5. Pannenlappen? Houd ze op afstand van het fornuis.

Meer informatie? Tips van de brandweer!

Vriendelijke groeten van Nanzz, coach voor mantelzorgers

Pin It on Pinterest

Share This