Ben jij mantelzorger voor een familielid? Krijg je betaald uit het PGB of doe je het liever gratis en voor niets? En als je het voor niets doet, kijk je dan wel naar aftrekposten bij de belastingdienst of vergoedingen door de zorgverzekeraar? Mantelzorg, mag het iets kosten? Ik vind van wel. Ook als je alleen tijd investeert en vervoerskosten hebt is het niet gratis.

 

Schuld, schaamte en taboes

In familieverband kan het gevoelens van schuld of schaamte oproepen, het financiële aspect. Herken je deze dilemma’s?

 

  • Mag ik wel geld vragen? Ik voel me schuldig als ik dat doe.
  • Mantelzorg doe ik gratis, maar ik kom in de financiële problemen. Hoe breng ik dat ter sprake? Ik schaam me ervoor.
  • Ik heb geen tijd door mijn drukke baan, maar ik heb ook geen geld voor een betaalde mantelzorger. Hoe regel ik dat? Ik voel me schuldig, dat ik niet genoeg langs ga.

Geld is best een dingetje om te bespreken, vind ik!

  • Omdat er toch al een taboe op rust
  • Omdat je niet wilt bedelen
  • Omdat de zorgvrager zich ook schuldig kan voelen, als je zegt, dat je het financieel niet trekt.

Dat wil je ook voorkomen.

 

Het beroep mantelzorger

Mantelzorger is tegenwoordig ook een beroep, een betaalde dienst. Het is mogelijk om een mantelzorger in te huren, bijvoorbeeld om door de week langs te komen voor de gezelligheid, om samen een wandeling te maken of de boodschappen te doen. Het wordt betaald uit het PGB (Persoons Gebonden Budget) of door de zorgvrager. Dit kan een uitkomst zijn als de mantelzorg je (tijdelijk) zwaar valt. Je kunt dan je eigen pauze nemen: een cursus, een uitje met vriendinnen of gewoon even een boek lezen. De vervangende mantelzorg wordt ook wel respijtzorg genoemd. Onder voorwaarden wordt dit vergoed door de gemeente en ook zorgverzekeraars hebben hier potjes voor.

Op de pagina van Mezzo is een overzicht van vergoedingen te vinden: https://www.mezzo.nl/pagina/voor-mantelzorgers/thema-s/geldzaken/vergoedingen

 

Geven en ontvangen

Mijn ouders vinden het heerlijk als ik kom, of ik ze nu ergens mee help of niet. En ik vind het ook superfijn om ze te zien. Ze geven me nu en dan een extraatje, ze willen dat veel vaker aan mij geven, dan ik het wil ontvangen. Mijn moeder zegt wel eens: doe nou niet zo vervelend en neem het gewoon aan! Ik vind het superlief en blijf het ook een beetje lastig vinden. Ben benieuwd hoe het voor jou is? Je mag natuurlijk ook mailen, info@moeiteloosmantelzorgen.nl als je zoiets liever niet op de website onder deze blog zet.

Zin om te sparren?

Vrijdag 3 november 15.00 – 17.00 uur in Amersfoort wil ik met

maximaal 12 mensen sparren over valkuilen voor mantelzorgers.

Mail snel, als je er bij wilt zijn: info@moeiteloosmantelzorgen.nl.

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This