Ineens komt alles tegelijk, ken je dat? Deadline, staking op school en een afspraak met een nieuwe klant. Zelfde ochtend ook nog een afspraak met de dokter. Stress! En die stress leidt tot een tunnelvisie.

Stress en tunnelvisie

Vandaag (5 oktober) is de staking van meesters en juffen van de basisschool en daardoor is onze pleegzoon thuis. Hij had eigenlijk in de ochtend een activiteit bij het werk van mijn man, maar hij was vannacht niet lekker. De kater is ook niet lekker, dus die is tijdelijk het nut van de kattenbak vergeten. Zo’n dag. Herken je dat?

 

  • Je hebt het vreselijk druk
  • alles zit tegen en
  • voor je het weet voel je stress

 

Stress.

Stress is ongezond!

 

Stiekum hoop je, dat er niet nog iets mis gaat, want anders …

Waarom komt alles tegelijk?

 

Schaarste aan tijd leidt tot stress

Schaarste aan tijd en druk van een deadline zijn een goede combinatie voor stress. Daar heb ik net een boek over gelezen: ‘Schaarste, hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen’, van Sendhil Mullainhatan en Eldar Shafir.

 

Stress is niet erg als je een artikel af moet hebben. Het zet je lekker aan het schrijven. Of als je de belastingaangifte nog moet doen. Zonder deadline zou je die waarschijnlijk heel lang uitstellen. Stress moet alleen niet te lang duren of te hevig zijn. Dan zorgt het voor tunnelvisie.

 

Tunnelvisie

Te lang achter elkaar of teveel stress hebben zorgt voor tunnelvisie. En dat is wel lastig. Je IQ kan erdoor dalen. Echt!  Je kunt dus minder goed denken. Je ziet alleen 1 probleem, bijvoorbeeld tijdgebrek en daardoor stel je dingen uit, die ook belangrijk zijn. Misschien zelfs belangrijker omdat ze ervoor zorgen, dat je de volgende keer niet in stress terecht komt.

Hoe los je dat nou op?

 

Tunnelvisie: wat moet nu gebeuren?

In een tunnelvisie denk je vaak, dat de beste oplossing is: dat wat nu moet gebeuren. Bijvoorbeeld: blog moet nu af. Eerst schrijven. BTW-aangifte mag nog tot 31 oktober, die stel ik uit. Oeps, telefoontje, dat moet ik nu aannemen, misschien heeft mijn moeder me nu nodig. Nee, enquête. 20 minuten later weer verder met de blog.

 

Ik raak altijd hoteldebotel van zo’n dag. Het lijkt alsof ik geleefd word en ik sta er niet bij stil of ik het leuk vind.

Na zo’n dag heeft mijn pleegzoon weinig aandacht gehad. Dat wil ik helemaal niet, dat past niet bij mijn normen en waarden. Maar normen en waarden bevinden zich niet in mijn tunnel, dus die zie ik niet. Ik krijg er geen energie van, doodmoe word ik van zo’n dag en de stress blijft hangen, dus ik kan niet goed slapen. Soms vergeet ik zelfs een afspraak die in mijn agenda staat, omdat ik het zo druk heb met deadlines.

 

Bandbreedte

Wat kan je doen?

Je kan bandbreedte inplannen.

Bandbreedte is tijd voor onvoorzien.

  • Is de deadline donderdag, schrijf de blog dan op dinsdag.
  • Is de deadline 31 oktober, doe de belastingaangifte dan op 21 oktober.
  • Loopt een afspraak uit? Omdat jij al een halfuur ingepland had met een belangrijke maar niet dringende taak (belastingaangifte op 21 oktober) kun je rustig en kalm blijven.

Hoe kun je nu zorgen voor bandbreedte?

  • Schakel helpers en hulpbronnen in om taken over te nemen, zodat je kunt nadenken over hoe jij het minder druk kunt krijgen.
  • Zeg nee tegen extra taken en ja tegen wat bij jou past.
  • Plan je agenda minder vol. Zet pauzes en tijd voor jezelf er ook in. Plan je taken met wat bandbreedte.
  • Meer tips? Sparren met mede mantelzorgers of ervaringen uitwisselen?

Kom op 3 november in Amersfoort naar: ‘Herken deze 5 valkuilen voor mantelzorgers’.

Geef je op, dan spreken we elkaar.

Pin It on Pinterest

Share This