Toen ik als overblijfmoeder met wat kinderen een creatieve activiteit met wol aan het uitleggen was viel de deur van de kast om. Het was een metalen kast. De deur viel op een klein meisje. Ik hoorde een enorme klap en daarna een gesmoord kreetje. Mijn hart was even gestopt met kloppen. Alle kinderen waren doodstil. Dat is een hele prestatie voor 41 kinderen in de pauze. Ik stond alleen op die groep. In één tel stond ik naast het kind en tilde de deur van haar af.

doodmoe

2 weken later stopte ik als overblijfmoeder. De verantwoordelijke had de deur weer teruggeplaatst in de kast. Ze had het al gemeld, zei ze. Ik was 2 dagen in de week anderhalf uur aanwezig en er was een wisselend aantal kinderen binnen. Ik was na dat anderhalfuur altijd doodmoe, er kwam de rest van de dag geen woord meer uit mijn pen.

 

Hoeveel kreeg ik betaald voor zo’n pauze? … 6 euro ….

 

Ik heb op die school een mooie metafoor geleerd:

Houd de zaag scherp

Dat betekent dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen.

 

  • Heb je last van je polsen door veel te veel typen? Houd de zaag scherp: neem pauze of typ een dagje niet.
  • Voel je stress omdat je geen vrije tijd meer over hebt door de mantelzorg? Houd de zaag scherp: plan een leuke activiteit met vriendinnen. Zet een week respijtzorg in.
  • Ben je ’s ochtends al doodmoe? Houd de zaag scherp: ga 3 dagen om 22.00uur naar bed.

Afstand om naar mezelf te kijken

Toch had ik zo’n extreme situatie nodig om in te zien, dat ik niet goed voor mezelf zorgde en daardoor ook niet voor de kinderen. Ik nam even afstand en keek naar mezelf. ‘Waarom doe ik dit?’, vroeg ik aan mezelf. Ik ging met leuke ideeën ernaar toe. Ik kwam doodmoe thuis en de kinderen hadden geen behoefte aan ideeën in de pauze. Ze waren vrij.

Herken je de situatie, dat je ergens in verzeild bent geraakt en maar doorgaat? Dat je niet de tijd neemt om even naar jezelf te kijken of je nog wel in de juiste stroom zit? Mantelzorg heeft dit ook in zich. Je begint eraan, maar langzamerhand slokt het al je vrije tijd op. Je voelt stress en vermoeidheid, maar je trekt nog even door.

Tijd om even afstand te nemen. Houd de zaag scherp. Zorg eerst voor jezelf. Wat je ook nodig hebt, gun dit aan jezelf. Neem daarna afstand om te voorkomen, dat je weer stress en vermoeidheid voelt. Als je te lang doorgaat is dat ongezond.

Ben je op vakantie? Prachtig. Dat is goed voor jezelf zorgen. Voordat je na de vakantie weer in het leven van alledag duikt is het goed om even te evalueren. Houd je de zaag scherp?

  1. Is je leven goed voor jou?
  2. Heb je genoeg energie om de mantelzorg vol te houden?
  3. Zijn er genoeg waardevolle momenten tegenover energieslurpers?
  4. Wat zou beter kunnen voor jou en voor de zorgvrager?
  5. Wie kun je betrekken bij de mantelzorg?

Lukt het je niet om de zaag scherp te houden? Dan is de live-dag Liefdevol grenzen stellen misschien iets voor jou. Klik hier voor meer informatie.

 

Het meisje was wonderlijk genoeg niet erg geschrokken. Het deed geen pijn, zei ze. Die deur was al eerder gevallen. Ze huppelde weg om met de wol te spelen.

Pin It on Pinterest

Share This