• Samenwerken aan een gezamenlijk doel kan helpen om je doel sneller te bereiken. Maar soms versnel je de verkeerde kant op…

  • Samen aan je eigen doelen werken brengt je makkelijker in workflow. Maar als je dan zolang bezig bent om iemand anders te helpen, dat je zelf niet opschiet…

  • Wat kun je nou vooraf doen, om succesvol samen te werken?

Hogere versnelling

Samenwerken kan je in een hogere versnelling brengen. ’Vijftig samenwerkende leden in een organisatie kunnen veel meer voor elkaar krijgen, dan vijfhonderd individuen die elk voor zich bezig zijn.’ (Yuval Noah Harari in zijn bestseller 21 lessen voor de 21e eeuw). Harari raadt je aan om zo snel mogelijk te gaan samenwerken. In zijn dankwoord somt hij de leden van zijn team op: ‘Het enige wat hij zelf goed kan, zegt hij,  is schrijven’.

Het is veel gezelliger om samen aan een doel te werken. Je kunt taken verdelen; de een is goed met databases, de ander met taal en de derde met video of acquisitie. Voor je het weet heb je allemaal succes. Maar goed, het kan dus zijn, dat je een heel succesvol event hebt georganiseerd, maar dat je na afloop geen deelnemers voor jouw workshop hebt. Dan heb je veel tijd en kennis geïnvesteerd en je hebt ervan geleerd, maar je onderneming is niet gegroeid en je omzet is gedaald.

Als je net als ik makkelijk enthousiast wordt, kun je onbedoeld een tijd heel hard voor een project van iemand anders werken. Niet handig, als je daardoor je eigen doelen uit het oog verliest.

 

Lagere versnelling

Het maakt uit met wie je samenwerkt. Enthousiasme is vaak niet genoeg,.

Heeft iemand veel ideeën maar voert hij ze niet uit? Of ben je zelf heel precies maar gaan er onvolledige mailtjes de deur uit? Voelt iemand zich minder verantwoordelijk voor het eindresultaat dan jij? Dan kan jouw project in een lagere versnelling raken. Het is goed om van te voren de verwachtingen uit te spreken.Heb je dezelfde verwachtingen? En hebben jullie dezelfde doelen?

 

Moet je hetzelfde doel hebben bij samenwerking?

Nou nee, een gelijksoortig doel, zoals allemaal tegelijk werken aan je over mij pagina in een training kan ook. Of de een wil graag op een fijne manier geld verdienen en de ander wil kinderen helpen in Jemen. Een derde heeft een leuke werkervaring op zijn cv nodig. 3 verschillende doelen, 4 succesvolle resultaten. Maar het is wel belangrijk, dat de doelen elkaar versterken.

Samen werken

Je kunt op veel meer manieren samen werken, dan je in eerste instantie zou denken. Als je op een dagdeel samenwerkt, allemaal naar hetzelfde doel, zoals bij een training, dan schiet je meer op. Gezamenlijk doel hoeft dus niet hetzelfde doel te zijn. Als je allemaal aan je over mij pagina werkt of aan je eigen social media strategie werk je allemaal aan een ander doel. Toch schiet je harder op en leer je meer omdat je in een groep ook leert van de inzichtsmomenten en vragen van de andere deelnemers.

 

Bij Seats2Meet of in de bibliotheek kun je naast elkaar werken. Er wordt niet veel gesproken, iedereen is bezig. Daardoor schiet je zelf ook meer op. De sfeer helpt je al om aan je project te werken. Dat is thuis met de verleiding van de tv vaak veel lastiger.

 

Ik denk net als meneer Harari dat het nodig is om samen te werken om je doelen te bereiken. En het is nodig om je eigen doelen regelmatig voor ogen te houden.

 

  • Kun je iets leren van de samenwerking?
  • Kun je iets bijdragen aan de doelen van de mensen, waarmee je samenwerkt?
  • Werk je ook aan je eigen doelen?
  • Draagt de sfeer bij aan een goed en succesvol gevoel?

 

Nu ben ik benieuwd, werk je zelf samen en levert het jou op, wat je ervan verwachtte? Ik hoor het graag!

 

Vriendelijke groet, Nanzz

Pin It on Pinterest

Share This