De zomervakantie komt eraan. Zon, zee, strand of in mijn geval verrukkelijk hoge bergen, waar ik van houd! Waar ga jij het liefst op vakantie? Hotelletje, kamperen met zwembad, of lekker in een huisje op een vakantiepark? Misschien ga je wel het liefst een weekje zeilen. Of blijf je liever thuis, lekker niksen? Ik ken zelfs mensen, die vrolijk gaan verbouwen in de vakantie. Vakantie vieren en mantelzorg is soms net wat ingewikkelder te combineren.

 

Met wie wil jij allemaal rekening houden als je je vakantie wilt plannen?

 1. Met de kinderen? Pleegkinderen? Schoolvakanties?
 2. Met je ouders, andere familie waarvoor je zorgt?
 3. Met je partner, die iets heel anders fijn vindt om te ontspannen dan jij? En hij heeft dit jaar zo hard gewerkt! (Maar jij ook, toch, vooral als je je werk combineert met mantelzorg…)
 4. Met de hond, je aanhankelijke ouwe rooie kater (onze heet Kobus), de hamsters?
 5. Met je team, je manager, je cliënten?
 6. O, ja, en met jezelf natuurlijk!

Mantelzorgers vieren vaak vakantie buiten de schoolvakanties

Ben jij mantelzorger en werk je daarnaast in de hulpverlening, dan heb je goede kans, dat je jouw vakantie later in het jaar viert. Juli – augustus is niet alleen onderbezet op je werk, ook respijt zorg is moeilijker te krijgen in de zomervakantie. Ik vind dat niet zo’n punt. In juli – augustus is het duur om op vakantie te gaan en het weer in Nederland is vaak prima. Ik ga graag naar Frankrijk en daar is het in juli stervensheet!

De onderbezetting vond ik wel vervelend, toen ik nog in de GGz werkte. Gelukkig hebben cliënten nooit zo’n zin in activiteiten, als het warm is. Dus vaak ging ik met een groepje wandelen en als het echt veel te heet was gooiden we frozen fruit in de blender. Succes verzekerd en iedereen lekker veel vitamines binnen.

 

Zorgen over de vakantie? Praat erover.

Dit jaar ga ik met een beetje onrustig gevoel op vakantie. Mijn ouders gaan op vakantie naar een mooi plekje in de natuur. Daar houden ze van. Maar ik ben bezorgd. Gaat het wel goed? Zal er niet iets gebeuren, terwijl ik zelf zit te genieten op een fraaie alp? Ik kan niet op stel en sprong langskomen. Er is wel iemand in de buurt, die een beetje oplet. Toch ben ik er niet gerust op. Er is al vaker iets gebeurd tijdens een vakantie. Gelukkig is roaming in de EU goedkoper geworden.

Ik heb ervoor gekozen om mijn zorg één keer te uiten. Daarna ben ik er niet meer op terug gekomen. Hierdoor blijf ik eerlijk naar mijn ouders, maar laat de regie bij hen. Zo lukt het me ook om dicht bij mezelf te blijven. Dit jaar was het zo, dat de vakantieplannen tegelijk vielen. Volgend jaar ga ik weer proberen om echtgenoot, ouders en pleegzorg over de vakantieperiode te spreiden. Ook met mijn man heb ik mijn zorgen besproken. Door alles te bespreken lucht ik mijn hart en ik voorkom overbelasting.

Mijn ouders houden van klaverjassen, maar toch vinden ze het niet fijn om in een groep op vakantie te gaan. Dat vind ik jammer, want je kunt op allerlei manieren verzorgd op vakantie.

Vakantie vieren en mantelzorg combineren: 5 tips!

Tip 1: Bepaal eerst wat jij nodig hebt en wilt met je vakantie. Geef dit aan in het overleg met alle anderen. Neem jezelf als mantelzorger serieus, jij hebt ook behoefte aan vakantie.

Tip 2: Maak een wekenschema van alle wensen, mogelijkheden en onmogelijkheden. Zo heb je overzicht.

Tip 3: Gebruik de kracht van stilte. Valt er een gat in het rooster? Hebben jij en je partner compleet andere wensen? Wil jij 3 weken weg maar ziet jouw naaste dat helemaal niet zitten? Wacht dan even met het oplossen van dit probleem. Laat een stilte vallen, zodat het de verantwoordelijkheid van iedereen blijft.

Tip 4: Begin op tijd met organiseren, bijvoorbeeld in september voor de vakantie van het jaar erna, als je een verzorgde vakantie voor je naaste wilt. Okay, deze tip heb je nu niet echt wat aan. Voor volgend jaar!

Tip 5: Voel je al stress als je denkt aan het organiseren van de vakantie? Maak mensen blij en besteed dat uit. Er zijn genoeg zzp-ers die zitten te springen om zo’n klus. Dan kunnen zij ook makkelijker op vakantie.

 

Vakantie vieren en mantelzorg voor je naaste die zorg nodig heeft?

 

Hier vind je nog meer informatie:

 1. Het wmo loket in je gemeente
 2. De zorgverzekeraar van je naaste.
 3. type respijt in op Facebook of een zoekmachine voor voorbeelden van respijtzorg
 4. https://mantelzorgsteunpunt.nl/Vakanties
 5. https://www.mezzo.nl/ zoek op ‘vrije tijd’ en u vindt vakanties en uitjes speciaal voor mantelzorgers
 6. www.deblauwegids.nl digitale vakantiegids van de branchevereniging voor aangepaste vakanties
 7. www.vakantiewijzer-van.nl/zorgsaam zeer breed aanbod aan aangepaste vakantiemogelijkheden
 8. www.picturevakanties.nl Service en advies voor (aangepaste) vakantieaccommodaties en reizen!
 9. www.gaandeweg.nl St. Gaandeweg organiseert en bekostigt korte vakanties voor gezinnen met een kind dat kanker heeft of daaraan is overleden.
 10. www.zonnebloem.nl
 11. www.rodekruis.nl
 12. Zonnige groetjes, Nanzz

Leuke blog, had je er wat aan? Deel hem.

Meer tips? Schrijf ze in het commentaarveld voor andere mantelzorgers. Ik zet ze erbij in het artikel.

 

Pin It on Pinterest

Share This