Ben jij openhartig? Of zijn er dingen waar je niet over praat? Waar zou je wel over schrijven maar niet over praten? Hoe schrijf je zonder zelfcensuur?
Kinderen en dronkaards spreken de waarheid. Zo luidt het spreekwoord. Kinderen leren daarna van ouders en schooljuffen en meesters wat ze wel en niet mogen zeggen. Opvoeding. Dat is prima, het is goed om rekening met elkaar te leren houden. Maar er zit ook een andere kant aan. Soms heb je regels aangeleerd, die je onbewust met je meedraagt maar die eigenlijk helemaal niet meer bij je passen. Dan is het fijn om ze los te laten. Daar wordt je vrolijk van.
Waarom gebruik je zelfcensuur?
Volwassenen hebben als kind geleerd om niet altijd te zeggen wat ze denken. Ze houden zich in,
- omdat ze niemand willen kwetsen.
- of omdat ze er niet meer over na denken.
- of omdat ze geen gedoe willen.
Zelfcensuur gebruik je elke keer als je niet zegt wat je denkt, elke keer als je je inhoudt. Maar als je schrijft, hoef je dat niet te doen. En, dat kan behoorlijk opluchten! O ja, en je kunt daardoor ook ineens heel grappige dingen schrijven.
Schrijven zonder zelfcensuur
Omdat je het gewoon bent om je in te houden, is het niet makkelijk om dat te laten. Daarom schrijf je netjes volgens je eigen regels van fatsoen. Herken je dat? Misschien zelfs als je in je dagboek schrijft. Pubers schrijven vaak precies, wat ze op dat moment voelen. Volwassenen schrijven vaak niet zo dicht bij hun gevoel.
Te is teveel
Te is teveel, zei mijn moeder vroeger. Ze bedoelde vaak, dat ik te enthousiast was, te druk of te aanwezig. Of ik wilde teveel koekjes.
Maar teveel beschaving is ook teveel. Als je zelfs niet van jezelf mag schrijven, dat je je baan niet meer leuk vindt …. of dat je meer tijd wilt samen met je partner … dan gaat dit wringen.
Ken je de theorie van de strandbal? Een strandbal is zo licht als een veertje om op te tillen. Maar als je hem onder water probeert te duwen, dat kost veel kracht. Zo is het ook met gevoelens. Als je ze niet toelaat, onder de oppervlakte probeert te houden, dan kost je dat kracht. Daar kan je heel moe van worden.
Schrijven zonder zelfcensuur kan die gevoelens boven water krijgen. Dat lucht op!
Wil je het proberen?
- Je zelfcensuur een beetje uitdagen,
- opgelucht wat regels loslaten die niet meer bij je passen en
- je vrolijke kant naar boven halen?
- je eigen taboes leren kennen en jezelf uit dagen?
- openhartiger worden dan je ooit dacht te durven zijn?
Schrijf je dan in voor de volgende workshop:
[activecampaign]
Je gaat naar huis met meer energie en een vrolijke ervaring.
Schrijf je in:
[activecampaign]