Zit je te twijfelen of je voor jezelf gaat beginnen? Een lijstje voors en tegens helpt niet.

besluit of twijfelen

twijfel, twijfel, twijfel

Je wilt voor jezelf beginnen. Maar je twijfelt.

Je hebt steeds vaker een onrustig gevoel tijdens je werk. Je moet werken op een manier die niet meer bij je past. Het vreet aan je. Wat ga je doen? Je wilt een verandering, maar welke verandering past nou het beste bij jouw situatie? Twijfel, maar ja, zoals het nu gaat is niet leuk meer.

Meteen een gesprek?

Ik boek een gesprek in.

Ik ben Nanzz van Vliet, ik werkte als activiteitenbegeleider bij GGz Centraal en ik had het enorm naar mijn zin, totdat ik ineens heel anders moest gaan werken. Ik moest meer met externe motivatie gaan werken en daar voelde ik helemaal geen intrinsieke motivatie voor. Dus dat gaf een conflict met mijn manager. Ik begon steeds meer te twijfelen of ik daar nog wel wilde werken.

Ik heb nog even bij het COA gewerkt als tussendoorbaan en daar gingen mijn schouders 10 cm naar beneden. Wat fijn om weer even met intrinsieke motivatie te werken! Voor mij was het duidelijk, ik ging aan de slag als zelfstandige. Ik wist alleen helemaal niet waar ik aan begon! Ik twijfelde bij elk besluit en voor ik het wist zat ik thuis zonder klanten. Gelukkig vond ik wel een oplossing, een portal, waar klanten werden doorverwezen.

Nanzz Creatief Creatief therapeut voor ondernemers

Nanzz Creatief

Begrijp me goed, ik heb er nooit spijt van gehad, maar ik heb wel veel te lang aangemodderd met te weinig inkomen. Dat kwam niet omdat ik geen goede muziektherapeut ben. Dat kwam omdat ik niet goed had nagedacht over mijn ondernemersvaardigheden. In mijn familie barst het nou niet bepaald van de ondernemers dus ik had geen voorbeeld in de buurt. Daarom moest ik best veel leren en maakte ik dingen nodeloos ingewikkeld. Meer informatie kan je helpen om met je twijfel om te gaan. Bijvoorbeeld: wat is er allemaal voor nodig om als zelfstandig ondernemer te werken? Welke netwerken zijn handig en welke juist niet? Wat moet je kunnen, moet je bijvoorbeeld een website hebben en moet je technisch zijn? Vragen, vragen, vragen. Je kunt er aardig in verdwalen.

 

Ben jij aan het twijfelen wat je volgende stap is, verder als zelfstandige of niet? Dan help ik je graag met mijn ervaring.

Goed, dat lijstje met voors en tegens is af.

Voor: lekker je eigen ding doen, op jouw manier. Je eigen tarief bepalen. Alleen werken met cliënten die je leuk vindt. (Vul gerust hier je eigen dingen in.)

Tegen: Hoe kom ik aan doorverwijzingen? Wat doe ik in moeilijke situaties zonder team? Wat als het niet lukt? Wat als ik ziek ben of een klacht krijg?

 

Mogelijkheid 1, verder als zelfstandige.

Ga je als zelfstandige verder? Je hebt altijd in loondienst gewerkt. Dan zijn er dingen geregeld. Je hoeft geen nieuwe klanten te werven, want die krijg je doorverwezen. Wat komt er allemaal bij kijken? Een ondernemingsplan en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is een leuk begin, maar hoe kom je aan klanten? Blijf je hetzelfde werk doen of wil je met iets heel anders beginnen? Heb je een intervisiegroep, ga je je team missen? Allerlei vragen en dan ben je nog niet begonnen ;-).

Wil je als zelfstandige verder? Schrijf dan eens alle vragen op, die je hebt. Kijk op de site van de Kamer van Koophandel of je daar al wat antwoorden vindt. Blijf je met vragen zitten? Vraag dan eens tips aan iemand, die al werkt als zelfstandige.

Wil je een gratis gesprek met tips, do’s en don’ts? Boek dan een gesprek in.

 

Mogelijkheid 1a: Als zelfstandige via een portal of een franchise.

Ga je via een portal werken of juist niet? Ik heb in het begin via een portal gewerkt. Het was net als in mijn studententijd. Ik ging op gesprek en dan kreeg ik de opdracht wel of niet. Een goede oefening in nee heb je, ja kun je krijgen. Ik betaalde per maand een bedrag en haalde dat er makkelijk uit. Maar ik heb ook vervelende ervaringen. Klanten betaalden niet of ik kreeg een slechte recensie van iemand, die in een waan was geraakt. Ik miste heel erg mijn team op dat moment.

Een goede oefening in nee heb je, ja kun je krijgen.

Ik heb gehoord, dat mensen een fee betalen om in een franchise te kunnen werken. Dat lijkt een goede tussenoplossing. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik kan me voorstellen, dat de werving van klanten er makkelijker door wordt.

Wat kan je beroepsvereniging voor je betekenen? Verwijzen zij klanten door?

Beroepsverenigingen verwijzen vaak klanten door onder bepaalde voorwaarden. Het is vaak een puntensysteem met verplichte nascholing. Als dat bij je past is het weer een goede manier om genoeg klanten doorverwezen te krijgen. Ook is je intervisie dan geregeld.

 

Mogelijkheid 2: Ga je jobhoppen? Maar ja, vind je dan niet meer van hetzelfde?

Ik merkte toen ik voor mezelf begon dat ik daar meer dan aan toe was. De autonomie, de vrijheid om mijn tijd in te delen, de kick van klanten vinden, het was allemaal even plezierig. Toch heb ik als tussendoor-job nog even bij het COA gewerkt en dat heeft me lekker losgeweekt. Het heeft mijn denken verbreed. Ik zag ineens dat ik ook op andere plekken lekker kon werken. Een waardevolle tussenstap.

Ga je jobhoppen, schrijf dan eens voor jezelf op, wat je leuk vindt aan je baan. Of, als je je baan al een tijdje niet meer leuk vindt, wat je er leuk aan vond toen het nog leuk was.

Wat vind je niet leuk aan je baan? Waar gaat jouw baan over jouw grenzen?

Als je op zoek gaat naar je volgende baan, wees dan heel duidelijk over je wensen en je grenzen. Dan vind je niet meer van hetzelfde en misschien zelfs wel een hele leuke baan. Vaak werk je ergens een tijdje geweldig gelukkig, maar groei je langzaam door. Dan is het moeilijk om op dezelfde plek te blijven werken. Dus let erop, dat je volgende baan past bij wie je nu bent, iemand die gegroeid is.

Mogelijkheid 3: Ga je allebei doen, vanuit loondienst voor jezelf beginnen?

Dat heet hybride ondernemen. Drie dagen betaald en twee dagen voor jezelf.

Hybride lijkt wel veiliger, maar heb je dan wel genoeg tijd om alles te doen wat er bij komt kijken? Mijn bedrijf kwam pas van de grond toen ik er echt voor ging. Dus het kan een goede tussenstap zijn, om te inventariseren of ondernemen iets voor je is. Maar vaak is het een net niet keuze. Net niet ondernemen en ook niet helemaal meer kiezen voor je baan. Toch werk ik nu nog steeds wel eens in loondienst, nu bijvoorbeeld met corona zit ik in een flexpool om te helpen. Veel hybride ondernemers doen nu en dan een opdracht in loondienst om feeling te houden met hun vak. Ik heb ondertussen zo’n ander werk soort voor mezelf gecreëerd, dat veel beter bij me past. Daardoor pas ik niet meer in de loondienstconstructie. Maar het heeft in het begin nog wel voor me gewerkt. Omdat je structuur in je week houdt, heb je ook weinig tijd om te twijfelkonten.

Mogelijkheid 4: niets veranderen.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen niets te veranderen. Dan is het wel verstandig om in gesprek te gaan over de onrust in je buik. Ik raakte in de overgang, dat had ik niet zo in de gaten. Maar daardoor veranderde ik van binnen en ik paste gewoon niet meer op de plek waar ik werkte. Net voordat ik er burn-out uit knalde ging ik naar het COA. Dus is het een bewuste keuze om te blijven werken waar je je niet lekker voelt, neem dan wel dat gevoel serieus en praat erover.

 

Wat kan je doen?

Ben Tichgelaar zegt: Denken, durven, doen. Maar ja, alleen is ook maar alleen. Dus wil je in een gesprek onderzoeken of je de sprong naar zelfstandige wilt wagen, boek dan een gesprek. Ik vraag graag door.

Ik boek een gesprek in.

 

Wat je ook gaat doen, veel succes! Enthousiaste groet, van Nanzz

Pin It on Pinterest

Share This