ZZP-er met zonnepanelen? Heb jij al BTW-aangifte gedaan?

BTW zonnepanelen

BTW ZZP zonnepanelen

 

Ben je ZZP-er en heb je zonnepanelen op je dak? Let dan op als je de BTW-aangifte en de inkomstenbelasting invult. Je hebt nog een bedrijf: je bent energieleverancier.

 

Ik ben zelf huurder en ik bezit niet mijn eigen dak. Ik betaal servicekosten voor mijn zonnepanelen. Toch –  omdat mijn panelen via mijn rekening terugleveren aan mijn energieleverancier –  moet ik BTW betalen over de geleverde stroom.

Het was een hele zoektocht hoe ik dit moest doen. Gebruik mijn ervaring en:

Maak het jezelf makkelijker

met deze 3 stappen:

 

1          Bereken je levering

 

Je hebt zonne-energie teruggeleverd en je eigen verbruik geleverd. Fijn!  Goed bezig voor het milieu en de portemonnee. Allebei zijn leveringen aan de energiemaatschappij. Over allebei moet je BTW berekenen. Oeps! Hoe doe je dat?

 

Vraag aan je energieleverancier de afrekening per kalenderjaar. Hier staat je complete levering op, dus teruglevering en eigen verbruik. Ik kreeg mijn jaarnota in juni (van 1 mei tot 1 mei). Dan kun je niet berekenen, hoeveel je levering precies opbracht. Zie verder bij puntje van aandacht. Of stuur dit blog door naar je boekhouder ;-).

 

Puntje van aandacht:

Het kan zijn, dat je minder geld krijgt als je je jaarnota per kalenderjaar opvraagt. Dat komt omdat je energieleverancier voor je eigen verbruik 1 op 1 rekent, maar voor het terugleveren een terugleververgoeding. De terugleververgoeding is lager. Wil je hier meer over weten? Zoek dan naar de salderingsregeling van jouw energieleverancier.

 

Bij de BTW-aangifte heb je het bedrag met BTW, het bedrag zonder BTW en de BTW nodig voor je berekening.

 

Gelukkig weten de meeste boekhouders dit wel, maar zij weten niet altijd, dat je zonnepanelen op je dak hebt. Het is belangrijk om dit aan je boekhouder te vertellen.

 

2          Kijk op de site van de belastingdienst.

 

Zijn je zonnepanelen wel of niet geïntegreerd in je dak? Dat maakt uit voor het vervolg. Klik om te zien wat voor jou geldt.

 

Je geeft dit in je aangifte op in het 4e kwartaal. Je hoeft dus niet elk kwartaal aangifte te doen voor 2020.

 

Op deze site kun je berekenen hoeveel BTW je moet terugbetalen.

 

Maak je gebruik van de KOR (kleine ondernemers regeling)? Dan kan je die over 2019 en eerder toepassen. Ik heb nog niet uitgezocht hoe dit voor 2020 is.

Maak je in je huis zakelijk gebruik van apparaten, die stroom verbruiken? Dan mag je dat ook weer zakelijk opvoeren. In mijn geval: Ik gebruik thuis een laptop. Die gebruik ik 5 dagen in de week voor mijn bedrijf. Op deze site kun je vinden hoeveel je laptop aan stroom per jaar kost.

 

3          Wijzig je werkzaamheden op de site van de Kamer van Koophandel

 

Energieleverantie is een heel andere dienst dan bijvoorbeeld iemand mentaal of sportief coachen, ook al levert het allebei energie op. Daarom moet je dit aanpassen op de site van de Kamer van Koophandel. Zo gedaan op deze pagina.

 

Heb je nog vragen? Stel ze aan de Belastingdienst, jouw energieleverancier of de Kamer van Koophandel. Veel plezier met rekenen ;-).

Pin It on Pinterest

Share This